torstai 19. helmikuuta 2009

Paljon päivityksiä

Pari viikkoa sitten sunnuntaina tapasimme Miimillä Unnun omistajan Hannen. Silloin näimme myös pikku-Sirun viimeisen kerran. Se jouduttiin lopettamaan 2.2.2009 vakavan kehityshäiriön takia. Siru olisi joutunut mahdollisesti tulevaisuudessa kärsimään eikä sitä voitu korjata. Suru on suuri, mutta aina iloinen, reipas ja sisukas Siru opetti varmasti paljon kaikille sen nähneille. Pikkuenkeli katselee nyt sisarustensa kasvua kultaiselta pilvenreunalta kurkkien.

Välissä on tapahtunut paljon muutakin. Pennut ovat kasvaneet hurjasti ja ovat nyt jo seitsemänviikkoisia. Vaikea uskoa! Vastahan ne olivat sokeita, pieniä mönkijöitä, jotka vain söivät ja nukkuivat. Ja toki pisuttivat ja kakkasivat :) Nyt meno on jo tyystin toisenlaista, vauhtia, hampaita ja ääntä riittää. Persoonallisuudetkin alkavat erottua. Tänään lähti jo ensimmäinen poikanen pesästäkin, kun Sarianne ja Pasi hakivat Akselin (Sasu) Espooseen. Muutkin kuin Sasu ovat saaneet uusia nimiä - Larasta on tullut Mina ja Lily suomalaistunut Lilliksi. Vilin suhteen sen sijaan ei ole vielä tietoa. Kivoja nimiä kaikilla!

Meille tulee kuin tuleekin siis Susu, välissä piti jo tulla vahvalta vaikuttanut Lily, mutta Susu tekikin laiskasta pallerosta täyskäännöksen pentueen pahimmaksi riiviöksi ja päätös oli siten sinetöity. Pari päivää sitten teimme myös erään toisen tärkeän päätöksen, nimittäin nimen. Neiti jää Susuksi. Äiti olisi halunnut Keijun, Rallan tai Lumikin, minä Kislan, Hileen, Hilan tai Kiteen, Sointu Millin, isä Pikun ja niin edelleen. Susu oli ainoa, mikä kävi kaikille, joten luovutimme ja päätimme jättää neidin Susuksi. Sitä paitsi, pitäähän tytössä jotain söpöä ja pehmeää olla, luonteen puolesta vaikuttaa nimittäin melkoiselta menijältä - katsokaa vaikka! :

1. Sosiaalinen kiintymys. Pentu asetettiin hellästi keskelle huonetta ja Lea meni poispäin pennusta, ei huoneen sisääntulo-ovelle, vaan vastakkaiseen suuntaan, ja jäi ensin seisomaan hiljaa. Vähän aikaa pentua tarkkailtuaan Lea kävi kyykkyyn ja kutsui pentua taputtamalla käsiään yhteen ja sen jälkeen kutsumalla sitä äänellä.

Susu: Tulee heti halukkaasti häntä ylhäällä.

2. Valmius seurata ihmistä. Lea lähti pennun luota normaalisti kävellen ympäri huonetta.


Susu: Seuraa halukkaasti jaloissa, häntä ylhäällä.

3. Sosiaalinen dominanssi. Lea silitti pentua päälaelta kohti niskaa ja selkää.


Susu: Hyppii, pyrkii leikkimään. Haastaa.

4. Pakko. Lea käänsi pennun hellästi selälleen, piti kättä 30 sek. sen rinnan päällä. Se, vastustaako pentu voimakkaasti vai hyväksyykö se nopeasti tämän asennon, osoittaa sen dominointi- ja alistumisasteen ja sen taipumuksen hyväksyä fyysinen ja sosiaalinen ylivalta.


Susu: Rimpuilee, taistelee.

5. Arvoasema. Lea kohotti pennun ilmaan kädet ristittyinä sen rinnan alle ja piti väh. 3 sek. ajan. Nopeus, jolla pentu reagoi osoittaa sen hyväksymisasteen ihmisen ylivaltaan nähden.


Susu: Rimpuilee, pysähtyy.


6. Saalistus. Lea vieritti helisevää kumipalloa pennusta poispäin.


Susu: Saalistaa innokkaasti.


7. Taistelu. Lea aloittaa taisteluleikin pehmeällä rätillä heiluttaen sitä maata pitkin pennun edessä.


Susu: Taistelee innokkaasti.


Täältä löytyy testi kokonaisuudessaan. Kuten voi huomata, Susu erottuu monessa kohdassa, vaikka testihän ei tietenkään kerro absoluuttista totuutta millainen koira aikuisena tulee olemaan. Miimi kokosi Susun testin näin:

Susu on tykki. Aineksia on vaikka muille jakaa. Susu ei pienistä hätkähdä, mutta se ottaa helposti asiat haltuun, jos kukaan muu ei ota. Selkeitä, lempeitä sääntöjä ja motivoivaa, haastavaa toimintaa.

Mainio harrastuskaverin alku siis! Sääntöjen ja muiden kanssa pitää vain olla tarkkana, mutta joka tapauksessa hieno juttu että neiti on reipas ja itsevarma tapaus. Mielenkiinnolla saa seurata Mörköä ja Susua - kumpi vie ja kumpi vikisee, jos kerta tulokaskin on yhtä täpäkkä tapaus ;)

Sunnuntaina tavataan pikkuneiti seuraavan kerran, kun se tulee kyläilemään tänne meille. Jännää! Pääsee pentu autoilemaan ja haistelemaan uuden kodin tuulia. Luulen, että emme vielä silloin esittele koiria toisilleen, koska täällä on muutenkin tarpeeksi väkeä ja katseltavaa, kun mummo ja pappakin tulevat Susua katsastamaan. Katsellaan.